6 τρόποι για να αποβάλετε το άγχος από τη ζωή σας ως γονιός



Το να είσαι γονιός είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής, αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι, έχει και πολύ άγχος και στρες ακόμα και για τους πιο υπομονετικούς γονείς.

Το να είσαι γονιός είναι δύσκολο, ειδικά όταν προσπαθείς να συνδυάσεις μια full-time δουλειά με ένα πολύ πιεσμένο πρόγραμμα. Όλες αυτές οι ευθύνες, τα οικονομικά, οι έγνοιες και όλα αυτά που πρέπει να κάνει ένας γονιός, τον επιφορτίζουν αναπόφευκτα με άγχος.

Και όμως μπορείτε έστω λίγο να απομακρύνετε το άγχος από τη ζωή σας. Θα νιώσετε πιο υγιείς και θα αποκτήσετε μια πιο θετική σκέψη, ούτως ώστε να μπορείτε να ανταπεξέρχεστε ακόμ και στις πιο δύσκολες περιόδους.

Πώς θα γίνει αυτό;

Δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους για να αποβάλλετε το άγχος από τη ζωή σας ως γονιός:


1.Πρέπει να καταλάβετε ότι ακόμα και τα αρνητικά συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά. Αν δηλαδή το παιδί σας σας νευριάσει και γίνετε έξαλλοι, αποδεχθείτε το σαν ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Με λίγα λόγια, μην τρελαίνεστε και μην σας παίρνει από κάτω όταν θυμώνετε με το παιδί σας, γιατί κάτι τέτοιο χειροτερεύει την κατάσταση. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Συμβιβαστείτε λοιπόν με την έκρηξή σας, ξεπεράστε την και προχωρήστε παρακάτω.

2.Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Εννοείται ότι όλα πλέον γυρίζουν γύρω από το παιδί σας, αλλά πρέπει να βρίσκετε και λίγο χρόνο για εσάς, για να πάτε μια βόλτα ή για να κάνετε κάτι που σας αρέσει.

3. Συζητήστε και μοιραστείτε σκέψεις με άλλους γονείς-φίλους.
Είναι ίσως οι μόνοι που θα σας καταλάβουν και θα κατανοήσουν το άγχος και το στρες που έχετε για να τα προλάβετε όλα ως γονείς.

4. Εντοπίστε τί είναι αυτό που σας προκαλεί άγχο
ς. Είναι το παιδί σας ή είναι και άλλοι παράγοντες εξωγενείς; Δείτε τί μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε οτιδήποτε άλλο σας προκαλεί στρες.

5. Μην νιώθετε συνεχώς ενοχές και μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας. Σίγουρα κανείς δεν ειναι τέλειος γονιός, αλλά το να αναζητάτε και το τέλειο σας επιφορτίζει με περισσότερο άγχος. Δυστυχώς δεν μπορείτε να τα προλάβετε όλα καθημερινά. Και τη δουλειά και super market και βόλτα στο πάρκο και το σπίτι τέλειο και το διάβασμα με τα παιδιά. Κάτι θα πρέπει να αφήσετε για αύριο. Χαλαρώστε και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για τα παιδιά σας, μέχρι εκεί που μπορείτε. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους γονείς, ούτε τα παιδιά σας με άλλα παιδιά. Κάθε ένας είναι διαφορετικός. 

6. Ζητήστε βοήθεια. Αν δείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το στρες και το άγχος που έχετε ως γονιός,μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχολογο για μια μικρή αλλά σημαντική βοήθεια.

 

Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!

Μαρία Φραγκάκη

Aν μοιράζεστε σκέψεις είναι καλύτερα, 
γι' αυτό περιμένω τα μηνύματά σας στο:
e-mail: maria.fragaki@mother.gr 
Twitter: @FragakiMaria

Like(!) τη σελίδα μας στο Facebook: mothergr
Ακολουθήστε μας στο twitter: @mothergr